Outdoration

Belbin methodiek

De Belbin methodiek is een test waarin uit komt watvoor rol je speelt binnen een team. De teamrollen die eruit kunnen komen zijn: de bedrijfsman, de brononderzoeker, de plant, de monitor, de vormer, de voorzitter, zorgdrager, de groepswerkers en de specialist

Ik heb de Belbin test gemaakt en ik ben uitgekomen op de zorgdrager. Dit klopt wel enigszins met mijn verwachting. Ik wil graag weten waar ik aan toe ben, wie wat doet en of we dit ook op tijd af hebben. Zo heb ik voor mezelf een overzicht wat er af moet wanneer en of we dit ook al gedaan hebben.

De rol waar ik daarna de meeste punten had vind ik meer bij mezelf passen: de monitor. De monitor is kritisch op het werk dat wordt geleverd en realistisch. Wanneer mensen met ideeën komen ben ik vaak erg kritisch, of dit wel haalbaar is en of dit wel goed is. Vaak kom ik dan misschien bot over of lijkt het alsof ik het idee afkraak, maar ik ben gewoon realistisch.

Persoonlijk ontwikkelplan

Het evenement hoeven wij als groep (Jannick, Ibo en ik) niet uit te voeren. Daarom proberen wij te bedenken wat onze taak zou zijn als we wel een evenement moesten organiseren. Mijn rol hierbij zou de volgende zijn:

  • Een planning maken wanneer wat moet gebeuren
  • Mensen aan deadlines houden
  • Kwaliteithouder
  • Realistisch kijken of bepaalde ideeën wel haalbaar zijn

Hierin wil ik niet te bot overkomen, maar wel realistisch blijven. Vaak houdt ik daarom ook mijn mond dicht als ik iets denk, omdat ik bang ben dat ik het idee afkraak. Daarnaast wil ik ook ervoor zorgen dat we ons echt aan de planning houden en deadlines stellen. Ik mag daar af en toe echt wel wat strenger in zijn.

Feedback 1:

Omdat wij niet het evenement hoefden te organiseren hebben we niet de mogelijkheid om elkaar feedback te geven. Daarom gaan wij ons puur richten op de resultaten die uit de Belbin test zijn gekomen. Wij hebben alle drie de Belbin test gemaakt en daar zijn verschillende rollen uitgekomen. Deze rollen hebben wij in deze sessie met elkaar overlegd. Hierin hebben we gekeken wat de rollen inhouden en hoe we deze kunnen toepassen. Ook hebben we gekeken of wij de rollen wel bij de persoon vonden passen. Wij hebben bij elkaar in de klas gezeten, dus kennen elkaar al goed. Hierdoor kunnen wij goed inschatten of de rollen bij de persoon past.

Jannick: Brononderzoeker en vormer

Bij Jannick vind ik de rol van Brononderzoeker goed passen. Op het moment dat wij de opdracht kregen om een outdoor activiteit te gaan doen met z’n drieën kwam Jannick meteen in actie en ging een geschikte activiteit zoeken. Vormer vind ik moeilijk te zeggen. Ik heb nooit met Jannick in een project groep gezeten.

Ibo: Groepswerker en zorgdrager

De rollen van Ibo vind ik goed terugkomen in zijn persoonlijkheid. Hij denkt echt aan het belang van de groep en kan goed samenwerken met ons. Het is ook fijn om met Ibo samen te werken. Zorgdrager is ook van toepassing bij Ibo. Hij wil alles duidelijk op een rijtje hebben voordat hij aan een opdracht begint.

IMG-20190409-WA0001Outdoor activiteit

Wij zijn de bossen in gegaan in Gilze, waar wat parcours liggen die we hebben gedaan. Hierin hebben we elkaar goed geholpen.

  • Ibo heeft wat knie oefeningen gedaan op een instabiele ondergrond (boomstam). Hierbij heb ik hem geholpen met zijn evenwicht houden. Ibo heeft een knie operatie gehad waardoor hij niet mee op outdoration kon. Hierin komt mijn rol als zorgdrager wel erg letterlijk naar boven.
  • davVerderop stonden wat boomstammetjes waar je overheen moest lopen. Dit is wel een heel makkelijk parcours, dus hebben wij het wat moeilijker gemaakt. Ibo en Jannick hebben geprobeerd dit parcours af te leggen met zijn tweeën tegelijk. Hierin moet je goed samenwerken.
  • In het begin van het bos kwamen we een bord tegen dat het toegestaan was om takken te gebruiken om een hut te bouwen. Dat bracht ons op ideeën. We hebben met zijn drieën een prachtige hut gebouwd. In het begin waren we hier een davbeetje lacherig over, maar hoe verder de hut zich vorderde, hoe meer plezier we er in kregen. Doordat we gebruik maakte van onze Belbin rollen konden we een mooie hut maken. Jannick kwam met het idee hoe we de hut in elkaar konden zetten, ik zorgde voor de beste takken voor de hut en Ibo stuurde ons goed aan.

Feedback 2: sessie op film

(filmpje)

Conclusie

De outdoor activiteit kwam niet alleen van pas om onze belbin rollen te vervullen, maar het was daarnaast ook erg leuk om te doen. Je leert jezelf maar vooral ook je groepsleden een stuk beter kennen. Ik moet zeggen dat ik ook erg prettig heb samengewerkt met Jannick en Ibo. Het liep allemaal op rolletjes en hadden snel in de gaten wat we van elkaar konden verwachten. Door deze activiteit heb ik mezelf ontwikkelt in het kritisch zijn naar andere, en hierbij vooral durven zeggen wat ik ervan vind. Dit is vaak een struikelblok voor mij, maar door deze opdracht ben ik daar wel overheen gestapt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s