Verdriet in de achterhoek

vbs004_fc_twente_logo_sticker-0-1-2-600x315FC Twente is 29 april 2018 gedegradeerd uit de Eredivisie. De ploeg uit Enschede verloor de zondagmiddag met 5-0 van Vitesse. Deze uitslag typeert het seizoen voor de achterhoekers.

Het is een middag van rouw in Enschede. De ploeg die in 2010 nog kampioen is geworden degradeert naar de Jupiler League. Mensen met tranen op de tribunes, maar de supporters blijven achter de club staan. Zij moeten wel, want Twente kan die steun hard gebruiken.

De degradatie heeft grote gevolgen op meerdere vlakken. Er is veel geïnvesteerd in de club de laatste jaren. Mede daardoor is Twente ook kampioen geworden in 2010. Er is echter veel te veel geïnvesteerd, waardoor ze er nu voor moeten boeten.

Geldzorgen

Uit een onderzoek van sporteconoom Pieter Nieuwenhuis komt naar voren dat de omzet van Twente met circa dertig procent zal dalen bij een degradatie. Dit heeft de club te wijten aan dalende sponsorinkomsten, minder opbrengsten van shirts en Tv rechten. Toch blijft Twente een flink budget hebben voor de Jupiler League. Ze hadden dit seizoen een begroting van dertig miljoen euro. Trek daar dertig procent vanaf en je hebt nog steeds heel erg veel geld voor de Jupiler League.

Minder supporters

FC Twente heeft een stadion waar maar liefst 30.000 supporters in passen. Niet elke FC Twente fan zit te wachten op voetbal in de Jupiler League. Denk maar eens aan een wedstrijd als FC Twente tegen RKC Waalwijk. Dat zijn geen wedstrijden waar je een hele week naar kan uitkijken. Twente heeft altijd wel een fanatieke aanhang, maar of heel die aanhang opnieuw een seizoenskaart koopt is de vraag. De wedstrijden worden ook op vrijdag- of maandagavond gespeeld. Er bestaat een kans dat fans dan geen tijd vrij hebben of dat dit niet aantrekkelijk is voor de fans.

Clubleiding

Nu Jan van Halst is opgestapt bij de club uit het Oosten moet Twente weer op zoek naar een nieuwe staf, want ook de interim-trainer Marino Pusic zal hoogstwaarschijnlijk ook opstappen. De vraag is wie er wil beginnen aan zo’n loodzware klus. De klus om een club met zo’n grote aanhang levend te houden en die club terugbrengen naar het hoogste niveau in Nederland: de Eredivisie.

Leegloop

Dit wordt een nog zwaardere klus wanneer er spelers gaan vertrekken. Die kans zit er dik in. Twente heeft wat huurlingen zoals: Thomas Lam, Luciano Slagveer en Adnane Tighadouini die terugkeren naar hun oorspronkelijke club. Het contract van Maher en El Hamdaoui loopt af na dit seizoen en gaat 100% zeker weg. Ook al hebben spelers nog een contract, sommige spelers zijn gewoon te duur voor een Jupiler League club. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Oussama Assaidi en Frederik Jensen. Ook Tom Boeren is een dure spits waar ze nog een zakcentje aan kunnen verdienen.

Conclusie

De conclusie van die verhaal is dat Twente het erg zwaar gaat krijgen in de Jupiler League, vooral als de fans de rug gaan keren. Tot nu toe is dit nog niet het geval en blijven de fans achter de club staan. Zonder deze fans kan Twente niet leven. Ook moeten er spelers worden verkocht om geld binnen te krijgen. Het is ook zaak om zo snel mogelijk weer terug te komen op het hoogste niveau.

Poll

https://strawpoll.com/8abcpgsg